Thursday, February 09, 2006

Japanese Tokusatsu's Spoof: Lionman

The proof that idle hands can lead to either tears or laughters.

For those who aren't familiar with the term Tokusatsu (and too lazy to click the link to the definition in Wikipedia), it's a Japanese term for live action shows. Yes, I know, Peter North can claim that he also stars in "live action shows". But let's not digress.

One of the old, popular tokusatsu series in Indonesia is Lionmaru, basically about the adventures of a katana-wielding warrior, who can turn into a fierce, half-lion superhuman. I can't understand now how the fact that getting your head inflated so huge, everytime you try to locate your enemies you sprain your neck, could make you stronger. But around the 80's, I and a lot of kids bought it.

In short, some guy in Bandung made a spoof from an episode of Lionmaru. In this particular scene, for example, the Indonesian subtitles turn the supposedly evil villain into a son driven to desperation for his father's love.

I figure it will spread like wildfire. It has every element that sells like crazy in Indonesia: old school reminiscence, sophomoric humor, and soap opera-quality scripts on people dressed as half-lions and bats.

UPDATE: Apparently, the Subtitler's name is Yusuf Ismail, who also did the film editing for "Anak Naga Beranak Naga", a documentary of Gambang Kromong, an Indonesian cultural performance.

20 comments:

enda said...

bwakakaka, bisa dapet dimana tuh man yg udah disubtitle indonesianya?

Haris said...

Mau dong Kak Isman...

Wicak said...

cool.. ada yang bikin Gaban dan Saripan juga gak ya?

the fool said...

(in Bahasa) Sori, lama jawabnya. Komen blogger sering error.

Setahuku, belum ada yang pasang online, Nda. Filenya 200 megaan. Masih beredar dengan saling kopi-mengkopi antar sesama di Bandung. Asalnya diputar di acara galeri seni apa, gitu. Saya juga dapatnya dari temannya teman, hehe. Membuktikan memang pemasaran viral lebih cepat daripada yang konvensional.

Tukeran aja, yuk, Ris... Aku kirim kau Lionmaru, kau kirim aku film-film Lego, ya? Tukeran alamatnya gimana, nih?

Hehe, mau mulai, Cak? Yang ngedit ngambil source-nya dari www.actokusatsu.com. Mestinya sih Gaban dkk ada di sini.

Haris said...

Bole aja sih. Kalo yang lego2an sih filenya kecil. Bisa dikirim lewat email atau yousendit.com. Ato kalo malas mendonlot ya nanti ta' kirim CDnya...

Q said...

kirim pake rapidshare atau turboupload atau yousendit aja, man ... gila ... lionmaru ... huhuhuhuuhu *kejang kejang ilang ingatan*

the fool said...

Dah kukirim ke tempatmu, ya Ris. Semoga sampai dengan selamat.

P-mail alamat posmu deh, Q. Rapidshare aku pernah coba dan dodol. Kalau bukan anggota cuman bisa di-download sekali tanpa download manager. Itu pun kalau gagal nggak bisa ngulang.

Haris said...

Eh, kirimanmu dah sampe. Makasih lho.... Sampe nangis gue nontonnya :D

Eniwei, kiriman balasan ditunggu saja. Kemaren cd-nya ketinggalan di kantor, jadi belum di convert...

Anne said...

Ismaaaaaaaaaaaaannnn... aku mau doooongggg... *____* Gila, jadi mengingatkan kepada masa2 kita nonton hal-hal bodoh kaya' Card Captor Sakura versi Cina itu and all. XDD

the fool said...

Segitu terharunya ya, Ris? Hehe.

Weheh, boleh Neee. Tunggu aja paling.

vonEbenhaum said...

Kaze yo.. hikari yo.. bunny yo.
Goodness.

Even looking at those picture can make me laugh my *piip* ass off.

BTW, I have to put in 'honey' for the characters authentication to post in this comment page.

Coincidence? Intrigue!

treespotter said...

he he... where do you get this stuff? is it available online already?

Haris said...

Heheheh, akhirnya bisa ketemu Isman..

Kok beda sama fotonya yang di blog ya?

the fool said...

Well, I have to put in "prtybag" for this comment, dear von.

Not that I know of, treespotter. The sheer size of it kind of makes it very uninteresting to upload.

I get that a lot, Haris. Gaining 23 kgs in several months will do you that as well.

awarkops said...

emang garing goreng gurih subtitle nya neh pelem...

lebih enak kalo nontonnya rame2 seh,

gw awarkops, mendukung pelem ini deh.. ^^

andry said...

Man, dah sebulan lebih tuh pelm bikin gua penasaran sapa yg bikin, soalnya joke2 nya kok terasa familiar...
emang sapa sih yg bikin?
:-)

Anonymous said...

Go-- lion maru!!!!
Kangen dah...jadinya

dimas said...

filem ini racun kk.. racun.. addict!!! mematikan...

Anonymous said...

mau dong filmnya .

Rydh Frds said...

iya nih, minta linknya dooong.. kangen mau ngakak lagi nonton Lionmaru.. udah 4 tahun yg lalu kayaknya terakhir nonton.. :D